Besplatna on line psihološka podrška roditeljima tinejdžera na FB stranici „XY Roditeljski savjetnik“

XY Roditeljski savjetnik naziv je on line platforme na socijalnoj mreži Facebook, koju je pokrenula Asocijacija XY prije nekoliko mjeseci, sa ciljem podrške roditeljima, a posebno onima koji imaju djecu u periodu pubertetske i tinejdžerske starosne dobi od 10 do 19 godina. Predstavlja jedinstveno mjesto za pitanja, savjete, razmjenu iskustava, informacije i roditeljske dileme.

Roditeljski savjetnik predstavlja grupu profesionalaca iz oblasti zdravlja, obrazovanja, pedagogije, psihologije, ljudskih prava, ishrane, fizičke aktivnosti. Pored profesionalaca okuplja roditelje i ljude koji više od deceniju rade sa mladim ljudima

Prema riječima program menadžerice Asocijacije XY Tijane Medvedec Hodžić, platforma je rezultat dugogodišnjeg rada i iskustva sa djecom i mladima u Bosni i Hercegovini. Pokrenuta je na osnovu ukazane potrebe za stručnom podrškom roditeljima koji su prvi i najvažniji izvori informacija za svoju djecu.

„Roditeljski savjetnik je prijateljsko mjesto bez predrasuda, gdje ćemo pokušati odgovoriti na sva pitanja. Svaki roditelj pitanja može postaviti anonimno, putem poruka, da ne otkriva svoje podatke a odgovor stručnjaka će dobiti u što kraćem vremenskom roku. Ukoliko roditelj želi da pokrene diskusiju i da pored stručnih, dobije odgovore i mišljenja drugih roditelja, pitanja može postaviti i javno. Za sve roditelje koji osjećaju da im je potrebna podrška i prijateljski razgovor, tu je i Savjetovalište Asocijacije XY gdje će dobiti uslugu psihoterapije i suočiti se sa dilemama, problemima i nedoumicama koje nose a sve u cilju ojačavanja vlastitih kapaciteta čime će najbolje pomoći svojoj djeci", kazala je program menadžerica Asocijacije XY.

Psihologinja XY Roditeljskog savjetnika Jasna Salihagić kaže da je od stavljanja u funkciju ova on line platforma, okupila veliki broj roditelja koji su potražili pomoć.

„Roditelji su nam ukazali svoje povjerenje i obraćaju nam se po pitanju raznih tema. Najčešće se to odnosi na probleme u komunikaciji sa tinejdžerima, pitanje seksualnosti, izljeve bijesa kod djece, razvod roditelja i odnos prema djetetu u tom procesu, o nasilnim ponašanjima djece, vršnjačkom nasilju. Sve češće je prisutna briga roditelja o mentalnom zdravlju djece i tinejdžera, gdje imamo dosta upita o anksioznim i depresivnim stanjima u dječijoj dobi", kazala je Salihagić.

„Bezpravilne pomoći, za djecu i maloljetnike koji imaju problema sa mentalnim zdravljem postoji veći rizik da razviju druge poteškoće, kao što su loš uspjeh u školi ili prekid školovanja, problematično ponašanje, ili čak i samoubistvo. Rana identifikacija problema i nalaženje prikladnog tretmana može pomoći djeci da dosegnu svoj puni potencijal i može spriječiti razvijanje ozbiljnijih problema.Mi smatramo da je vrlo važno da se rano potraži pomoć, zato i jesmo tu", zaključuje psihologinja XY Roditeljskog savjetnika.

 

Ukoliko imate problem ili nedoumicu koji se odnosi na vašeg tinejdžera možete se obratiti XY Roditeljskom savjetniku putem FB stranice:

https://www.facebook.com/XYRODITELJSKISAVJETNIK/

Dobro došli!

 

 

 

AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS