BCC trening održan u Banjaluci

U dogometražnom serijalu treninga koje organizuje Asocijacija XY došao je red i na (drugi) matični grad naše asocijacije - Banja Luku.

Treneri vršnjačke edukacije iz Asocijacije XY u proteklim mjesecima obišli su veliki broj gradova BiH prenoseći svoja znaja čitavoj maloj armiji vršnjačkih edukatora, koji će u budućnosti doprinositi podizanju svijesti mladih o različitim problemima vezanim za nihovo zdravlje, kao i prednostima zdravih stilova života nad onim nezdravim. Višegrad, Gradiška, Gračanica, Trebinje, Foča, Brčko, Bijeljina, Orašje, Bihać, Mostar, neki su od gradova koji su bili domaćini našim trenerima i dobili veliki broj edukovanih vršnjačkih edukatora.

Trening koji je u Banjaluci održan u periodu od 27. do 30. septembra u banjalučkom Domu omladine, nešto je drugačiji od prethodno pomenutih. Naime, ovaj trening je organizovan za već obučene vršnjačke edukatore, u cilju unaprjeđenja i osvježenja njihovih znanja i vještina. Uz veliki broj banjalučkih edukatora, treningu je također prisustvovao i dobar broj edukatora iz Sarajeva.
Dva iskusna trenera, Dajana Cvjetković iz Sarajeva i Vojislav Vukadin iz Banja Luke tokom četvorodnevnog druženja provjerili su znanje i vještine koje edukatori posjeduju i na veoma zanimljiv, kreativan i konstruktivan način uputili im kritike, savjete i sugestije na njihov rad. Edukatori su osvježili svoja znanja iz različitih oblasti kao što su pubertet, anatomija polnih organa, polno prenosive bolesti, HIV/AIDS, kontracepcija, seksualnost i seksualne orjentacije, gender, a podsjetili su se i svih kvaliteta, vrlina i vještina koje vršnjački edukator treba da posjeduje. Bilo je tu raznih igrica, skečeva, plesa, pjevanja, crtanja...ali i ozbiljnosti kada su edukatori prezentovali ono što se naučilo.

Moglo se to vidjeti iz sve sigurnijih prezentacija kroz koje su edukatori pokazali naučeno, kao i iz iskrene želje da u što kraćem roku ta znanja prenesu svojim vršnjacima u školama ili van njih. Treneri su na kraju treninga dobili samo pohvale i zahvalnost na lijepom druženju i prijateljskom pristupu u edukacji, a trening su ocijenili uspješnim i produktivnim.


Spajanje mladih edukatora iz dva centra Asocijacije XY pokazalo se, po ko zna koji put, kao dobitna kombinacija. Duženje se nije završilo na treningu. Neki od mladih Sarajlija prvi put su se našli u Banja Luci, tako da su domaćini kako dolikuje, gostima pokazali sva znamenita mjesta ovog lijepog grada. Ne, ovo druženje nije ostalo na prezentaciji turističke ponude grada na Vrbasu.  Naprotiv, rodila su se nova poznanstva, prijateljstva, možda čak i poneka simpatija. Po završetku treninga rastanak je dugo trajao, želja za ponovnim druženjem bila je očigledana koliko i elan da se novostečena znanja i vještine iskoriste u edukaciju svojih vršnjaka.


AKTUELNO
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS