Asocijacija XY na obilježavanju 20 godina djelovanja Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini

Na svečanoj Akademiji koja je održana povodom obilježavanja 20 godina djelovanja Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini  potpisana je Deklaracija o položaju osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu u Bosni i Hercegovini.
"Deklaracija neće riješiti sve probleme, ali će pomoći da se lakše pogledamo u oči i da pokušamo izliječiti rane onih koji su u ratu trpjeli", rekao je Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH i član Skupštine MRV-a BiH.

Prema riječima lidera programske oblasti Zdravlje i zdravi životni stilovi Feđe Mehmedovića, koji je ispred Asocijacije XY prisustvovao ovom impozantnom događaju,  riječ je o jednom od najvažnijih društvenih događaja, uzimajući u obzir prirodu i svrhu postojanja Međureligijskog vijeća u BiH.

„Veliku emociju izazvale su ispovijesti tri mlade djevojke koje su govorile o tri perspektive pomirenja, sa zajedničkom porukom u kojoj je ljubav protkana u svako slovo i svaku riječ. Posebno me iznenadila snaga i odlučnost lidera svih konfesija u našoj zemlji da budu primjer promjene za koju se zalažu.  Na kraju,  obradovala me prilika da svjedocim istorijskom trenutku u kojem lideri sve četiri konfesije potpisuju deklaraciju o destigmatizaciji žrtava seksualnog nasilja u konfliktu, što nije zabilježeno nigdje u svijetu. Biti dio događaja koji je jedinstven po svojoj suštini, posebna je čast  koju ne smijemo zanemariti.

Međureligijsko vijeće u BiH osnovano je 1997. godine zajedničkim zalaganjem poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića, Njegovog visokog preosveštenstva blaženopočivšeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, kardinala Vinka Puljića i predsjednika Јevrejske zajednice BiH Јakoba Fincija. Prvobitna ideja nastanka Vijeća, koje je pod takvim imenom nastalo prvo u svijetu, bilo je pomirenje među narodima u BiH.

AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS