Apel povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena

Snježno jutro u Sarajevu. Kolaps u saobraćaju. Nervozni građani i građanke, ulični prodavači i prodavačice bore se sa improvizovanim zaštitama za cvijeće. Otkuda toliko cvijeća u gradu?!

Ah, da. U nedjelju je 8.mart, dan nas, žena. Voljela bih napraviti anketu među građanima i građankama kako bih saznala šta za njih znači 8.mart, da li znaju zašto se obilježava, šta predstavlja? Da li znaju da je tog dana izgorjelo 140 žena u fabrici, da li znaju da su se prije više od stotinu godina žene organizovale i javno protestvovale da ostvare svoja prava, da se poboljšaju uslovi rada u fabrikama,  da im se pruže jednaka prava i mogućnosti kao i muškarcima.

A danas je Međunarodni dan žena pretvoren u paradu skupocjenih poklona i cvijeća, mnoštvo čestitki na društvenim mrežama i nekoliko nedovoljno posjećenih aktivističkih događaja za prava žena. Postalo je moderno „predložiti" sopstveni poklon osobama koje (ni)su namjeravale da vam ga poklone, pa sam i ja poželjela nekoliko poklona.

Tata, molim te  da za ovaj 8.mart mami, sestri i meni pokloniš jedno pravo. Evo i male pomoći. Možeš u svom poslovnom okruženju javno dići glas za prava žena. Možeš predložiti poslodavcu da obezbijedi dostojanstveno trudničko i porodiljsko odsustvo uposlenicama, budućim majkama. 

Mama, molim te da sestri, meni i drugim ženama pokloniš jedno pravo, pravo na informaciju o ženskim ljudskim pravima. Pomoći ću i tebi. Možeš na času odjeljenske zajednice održati motivirajući govor o važnosti poštivanja prava žena i o važnosti svakodnevne borbe za ta prava.

Seko, molim te da mi ti pokloniš mogućnost da promovišem žensku umjetnost koja je snažan glas u borbi za osnovna ljudska prava. I tebi ću pomoći. Možeš napraviti izložbu radova najvećih umjetnica u BiH, žena koje su svojim radom i trudom obezbijedile bolji i ugodniji život, žene koje su svoj rad posvetile meni, ženi, koja danas uživa neka od prava u BiH. 

Dragi moj dečko, molim te da zaboraviš na poklon koji si planirao da kupiš, molim te da zauvijek u društvu, okruženju ili porodici govoriš i razmišljaš o pravima žena, da se obraćaš svim muškarcima u svom okruženju s ciljem naglašavanja neophodnosti uvažavanja žena i njihovih prava, ne poklanjanjem cvijeća i parfema nego uvažavanjem prava. 

Druže, jedini, najbolji, molim te da ove godine preskočiš slanje čestitke i poklona. Za promjenu, molim te da mi pokloniš pravo na zdravlje, pravo da odlučujem o svom tijelu. Molim te da, bez obzira na sve, uvažavaš pravo žene da samostalno donese odluku o svom tijelu. Dragi Facebook prijatelji, najiskrenije vas molim da me ove godine lišite mnogobrojnih čestitki i slika povodom Međunarodnog dana žena. Molim vas da umjesto čestitke osmislite rečenicu koja će promovisati socijalna prava žena. Također vas molim da tokom godine poštujete to što napišete.

Dragi moji, znam da tražim mnogo, ali vodila sam se pretpostavkom da oni koji mi žele sretan 8.mart, žele mi i sve najbolje, a ako mi želite sve najbolje molim vas da mi poklonite jedno pravo, samo jedno. Poklonite za Međunarodni dan žena jedno pravo i žene će biti mnogo sretnije nego da im poklonite cvijeće.


AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS