Aktivizam i volonterizam su putevi prema ličnom unapređenju

Svojim dugogodišnjim zalaganjem u oblasti zdravlja i zdravih životnih stilova mladi i volonteri Asocijacije XY žele podsjetiti najbliže osobe i vršnjake iz svoje okoline na važnost volontiranja i aktivizma. Kako navodi koordinator za mlade Asocijacije XY Amer Džekman kroz volonterizam i aktivizam mladi unaprijeđuju sebe i dovode do pozitivnih promjena u svojoj lokalnoj zajednici. Zbog toga je važno mladima približiti koristi aktivizma i volonterizma što i jeste cilj online kampanje „Zašto volontiram?".

Kampanju su osmislili mladi ljudi Budi muško kluba Sarajevo kroz redovne aktivnosti koje ovaj klub sprovodi. Željeli su da pored svojih priča čuju i svoje vršnjake iz partnerskih ili drugih organizacija Bosne i Hercegovine kao i razloge njihovog uključenja u aktivizam i volonterizam.

„Poznato je da Asocijacija XY i Budi muško klub Sarajevo promovišu zdrave vrijednosti i mladim ljudima obezbjeđuju sve preduslove i uslove za usvajanje zdravih životnih vještina. Željeli smo na ovaj način da još više promovišemo aktivizam i volonterizam kao put ka sopstvenom unapređenju, naročito u periodu COVID-19. Taj specifični period je nov za sve nas pa i za mlade ljude. Kroz aktivizam i volonterizam mladi upoznaju nove prijatelje, stiču znanja i životne vještine i korisno troše svoje vrijeme. Ali, sve navedeno će im mnogo koristiti i u procesu formalnog obrazovanja."-kazao je koordinator za mlade Asocijacije XY Amer Džekman.

U kreiranju kampanje su učestvovali mladi iz Budi muško klubova Sarajeva, Mostara i Zenice, u okviru koje su jednominutnim video sadržajima ispričali svoju priču o početcima u svijetu volonterizma i aktivizma. Video klipove možete pogledati na društvenim mrežama ovih klubova.

Aktivnost se realizuje u okviru projekta Inicijativa mladića II (YMY- Young Men Initiative): "Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II", koji je podržan od Vlade Švicarske, OAK Fondacije, Austrijske razvojne agencije i CARE International Balkans Bosna i Hercegovina.

#YMI #careinternational #CARE #programY #svicarskaubih #austriandevelopmentagency #OAKfoundation

AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS