'Zdravi životni stilovi': Novi školski predmet koji učenike priprema za život

Od školske 2013/14 u Kantonu Sarajevu je za učenike od 5. do 9. razreda osnovne škole uveden novi,  predmet pod nazivom 'Zdravi životni stilovi'.

Predmet 'Zdravi životni stilovi' nastao je u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i nevladine organizacije Asocijacije XY, koji su okupili stručnjake iz različitih oblasti koji su ovom prilikom osmislili i kreirali udžbenik za učenike koji se sastoji iz šest cjelina. Pored nastavnog plana i programa za predmet Zdravi životni stilovi, tu je i priručnik za nastavnike koji će realizirati nastavu iz ovog predmeta, te udžbenik koji je vodič za učenike ka zdravim životnim stilovima.

Podsjećamo, Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo je odlukom Ustavnog suda bilo dužno izmijeniti zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju, čime su učenicima morali biti obezbjeđeni i drugi alternativni predmeti, pored Vjeronauke i Kulture religija.

''Naša namjera je da vas sadržajima ovog predmeta pripremimo za sigurnije putovanje kroz život, nudeći vam informacije i znanje iz oblasti koje su važne za svakog pojedinca, ali i društvo u cjelini. Mnoge vježbe, intervjui, zadaci i diskusije pripremaju vas da samostalno pronalazite ideje da naučeno gradivo predstavite svojim vršnjacima, nastavnicima i roditeljima. Usvajanjem znanja i vještina na kojima se bazira ovaj predmet, vi postajete kompetentnijim, sposobniji i spremniji da živite zdravije i kvalitetnije, ali i da podstaknete ljude oko sebe da urade isto'', navodi se u uvodu ovog udžbenika.

Predmet poput 'Zdravih životnih stilova' dosad nije postojao na području BiH, niti u sadržajnom, niti u koncepcijskom smislu. Ono po čemu je on poseban jeste činjenica da kroz njega mladi imaju priliku učiti o stvarima koje standarni i obavezni predmeti u školama ne obrađuju, na zanimljiv, kreativan i moderan pristup obogaćen brojim primjerima, čime jačaju svoje životne vještine poput donošenja odluka, rješavanja problema, kritičkog razmišljanja i komunikacijskih vještina.

''Uvođenje ovog predmeta kao alternativnog na području Kantona Sarajevo bila je i ostala zanimljiva opcija budući da taj predmet po svom sadržaju, onakav kakav jeste, predstavlja jedno zanimljivo štivo za koje sam siguran da će kroz nekoliko godina i kroz reviziju planova i programa koji moraju uslijediti u našem osnovnom obrazovanju, zauzeti možda čak i stalno mjesto'', kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba bivši ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, Damir Marjanović, te dodaje kako su kolegama na federalnom nivou sugerirali da prate njihov primjer u nadi da će ovaj predmet zaživjeti i u ostalim kantonima na području Federacije BiH.

Zdrava prehrana, zloupotreba droga, reproduktivno zdravlje, inkluzija...

Predmet 'Zdravi životni stilovi' se sastoji od šest tema/oblasti, od kojih svaka na svoj način čini zdrave životne stilove. To su: Zdrava ishrana – osnova za pravila fizički i duhovni razvoj djece, Fizičke aktivnosti – razvoj humanosti i sposobnosti, znanja i vještina, Zdravim životnim stilovima protiv upotrebe i zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, Očuvanje reproduktivnog zdravlja i rodna pitanja – razvijanje pozitivnih stavova i vrijednosti, Razvoj životnih vještina – put ka nenasilnoj komunikaciji, te Inkluzija – uvažavanje različitosti.

''Nemamo ambiciju da ovaj predmet bude prihvaćen u svim školama na području Federacije BiH, ali laganim koracima i promovisanjem 'Zdravih životnih stilova' želimo ukazati na njegovu važnost i značaj, budući da nudi nešto novo i ne predstavlja nikakvu opoziciju već postojećim alternativnim predmetima koji su jednako potrebni i veoma važni za učenike. Naravno, na slobodi i želji učenika je da odaberu koji od tih alternativnih predmeta žele da pohađaju'', kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba savjetnica u Ministarstvu obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, Lamija Husić.

Ona dodaje kako je, uz pomoć interaktivnog pristupa koji ovaj predmet pruža, kroz vježbe i priče iz života, cilj da se učenici ''otvore, počnu razgovarati naglas, dijeliti svoje mišljenje, kao i slušati mišljenja koja su drugačija od njihovih'', te da se na direktan način, u pravom smislu riječi, nastoje promovisati zdravi životni stilovi.

Ovaj predmet nudi inovativne, podsticajne i efikasne koncepte učenja, te omogućava nastavnicima/nastavnicama kretivan pristup, a učenicima/učenicama aktivan angažman u nastavnom procesu. Pored toga, koncipiranost samog predmeta 'Zdravi životni stilovi' aktivira samostalnost u radu učenika, te daje mogućnost uključivanja roditelja kroz podršku nastavnom osoblju prilikom usvajanja važnih normi ponašanja koje će im pomoći u stvaranju dobre osnove za kvalitetniji i zdraviji život.


12 godina u službi mladih na polju zdravlja

Asocijacija XY već dvanaest godina, kroz primjenu naprednih metodologija, tematiziranjem zdravlja sa fokusom na seksualno i reproduktivno zdravlje, zdrave životne stilove te aktivnim radom sa mladima u ovom polju, unosi danas vidljive promjene na generacijama mladih koji su prošli na stotine edukativnih radionica, kako u školskom, tako i vanškolskom okruženju.

''I zaista, ukoliko pitate neke od naših partnerskih škola, taj rad je po pravilu  redovno donosio značajne rezultate. Međutim, temi seksualnog i reproduktivnog zdravlja, inkluziji, zdravoj ishrani itd. pristupiti holistički kroz stvaranje dokumenta koji će biti osnova i alat za rad, odgoj i obrazovanje je i pored godina iskustva, godina usvojenog znanja i vještina bio izazov kojeg smo se donekle pribojavali, ali kojem nismo mogli odoljeti'', govori u razgovoru za Radiosarajevo.ba direktorica Asocijacije XY, Emina Osmanagić, dodavši kako je proces prikupljanja materijala, istraživanja, analiziranja, objedinjavanja kojem se predano posvetila grupa stručnjaka trajao preko godinu dana.

''U ovaj krupan poduhvat ušli smo sa velikim ambicijama, ali i sa još većom odgovornošću, kako prema nositeljima odgojno-obrazovnog procesa, tako i prema svim onim osmjesima koji ih pet dana u sedmici dočekuju u školskim klupama'', poručuju iz Asocijacije XY.

Piše: Lejla Čolak, Radiosarajevo.ba

AKTUELNO
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS